Muğla’da “A’dan Z’ye Kadavradan Böbrek Nakline Bakış” Toplantısı Yoğun Katılımla Gerçekleşti

0


Toplantının açılışında, TONKKD Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okay Nazlı, Muğla Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Cüneyt Karakuş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Ülgen ve Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan konuşmalar yaptı. Ayrıca, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim ile Sağlık Bakanlığı Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu’nun katılımı dikkat çekti. Toplantının açılış konuşmaları arasında, Organ Nakli Merkezi Tanıtımı’nı yapan Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Mesul Müdürü ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Önder Özcan da yer aldı.

Ekran Alıntısı-50

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, MSK Vakfı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gümüşdoğa Su Ürünleri A.Ş. ve çeşitli özel sağlık kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen toplantı, Muğla’daki kamu kurumları ile özel sektörün iş birliği içinde hareket ettiği örnek bir organizasyon olarak takdir topladı.

Whatsapp Image 2025 04 30 At 14.55.59

Doç. Dr. Önder Özcan toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Muğla’da kliniğimizin ev sahipliğinde bu tür toplantıların üst düzey akademik ortamda yapılması bizleri onore etti. Bu tip bilimsel etkinliklerin Muğla halkının desteğiyle artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Toplantının bilimsel programı beş ana panelde gerçekleştirildi.



Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Acil Kan Aranıyor

Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Acil Kan Aranıyor

İlk panelde “Kadavra Donörden Böbrek Temini” konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Hasan Taşçı ve Nazım Doğan üstlenirken, Çanakkale Devlet Hastanesi’nden Azem Ülkü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Hüseyin Bozdemir, Denizli Devlet Hastanesi’nden Necati Alper Erdoğmuş ve Sağlık Bakanlığı’ndan Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu sunum yaptı.

İkinci panelde “Kadavra Donörünün Değerlendirilmesi” başlığı altında; MSKÜ’den Canan Gürsoy, İstanbul Üniversitesi’nden Atahan Çağatay, Atatürk Üniversitesi’nden Gürkan Öztürk ve Gazi Üniversitesi’nden Aydın Dalgıç deneyimlerini paylaştı. Oturuma Kamil Yalçın Polat ve Durkaya Ören başkanlık etti.

Üçüncü panelin teması “Kadavrada İmmünolojinin Önemi” olurken, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden İbrahim Pirim, İstinye Üniversitesi’nden Mahmut Çarin ve İstanbul Tıp Fakültesi’nden Fatma Savran Oğuz konuya ilişkin sunumlarını gerçekleştirdi. Panel başkanlığını Mahmut Çarin ve Aydın Türkmen yaptı.

Dördüncü oturumda “Kadavra Marjinal Donörler” konusu ele alındı. Akdeniz Üniversitesi’nden Hüseyin Koçak, Güven Hastanesi’nden Yaşar Bayındır, Atatürk Üniversitesi’nden Elif Demirci ve MSKÜ’den Bülent Huddam bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Panelin başkanlığını Ayhan Dinçkan ve Turhan Togan üstlendi.

Son panelde ise “Donör Havuzunun Genişletilmesine Yönelik Öneriler” konuşuldu. Oturum başkanlığını Ekrem Kaya ve Gökhan Ertuğrul yürüttü. Panelde Acıbadem Sağlık Grubu Bursa Organ Nakli Merkezi’nden Bülent Oktay, ASV Yaşam Hastanesi Antalya Organ Nakli Merkezi’nden Bülent Aydınlı ve Johns Hopkins Hastanesi’nden çevrim içi olarak katılan Ahmet Korkut Belli sunumlarını yaptı.

Toplantı sonunda, organların korunması amacıyla kullanılan “Makine Perfüzyon” uygulamalarına yönelik özel bir kurs düzenlendi. Etkinlik, kapanış konuşmaları ve ardından gerçekleştirilen akşam yemeği ile sona erdi.

Muhabir: MERYEM ÖZEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir